- DE HEIDESTOEMPERS -
het geel-zwarte wielerpeloton, anno 1975

De Heidestoempers zijn een sportief begrip in Kalmthout en omstreken. Het geel-zwarte wielerpeloton bestaat sinds 1975 en fietst zo al meer dan 45 jaar rond in de Antwerpse grensstreek.

Van den Heikant naar Lourdes

Dat begon allemaal in het begin van de jaren '70 in de vorige eeuw. Van 'Heidestoempers' was toen nog geen sprake, maar elke zondagmorgen verzamelden op de Heikant in Kalmthout  een groepje fietsliefhebbers voor een fietstocht van ca. 50 km. In die tijd werd er nog geen vast parcours gevolgd. Dit is het groepje pioniers waaruit later de Heidestoempers zijn ontstaan : René Stevens, Marcel Stevens (facteur), Marcel Stevens (grote Marcel), Hugo Stevens, Herman Stevens, Frans van Thillo, Marcel Meeusen, Fonne Smeulders, Ludo Van Loon, Jos Bernaerts, Rob Bernaerts & Fred Francken. 

De naam 'Heidestoempers'

De naam 'Heidestoempers' was toen nog niet uitgevonden. Iedereen reed in eigen outfit. Een sponsor was er ook nog niet. Maar de groep kreeg stilaan meer bekendheid en groeide stelselmatig aan. Onder impuls van de fietsende pioniers en met medewerking van de toenmalige sportclub 'Heikant Sport' werd in 1975 een fietstocht naar Lourdes georganiseerd. Deze eerste grote tocht heeft een flinke duw gegeven in de verdere groei van de wielerclub.  Kort daarna, eind 1975, is op initiatief van Leo Mariën de naam 'Heidestoempers' gelanceerd. Leo werd daarna ook de  eerste voorzitter worden van de nieuwe fietsclub. Het werd het begin van een bloeiende en boeiende periode vol wekelijks fietsplezier en verschillende grote fietstochten, zoals Rome-Kalmthout, Kalmthout-Kopenhagen en Wenen-Kalmthout.

Sterke groei

De Heidestoempers kenden door de jaren heen een sterke groei. Gaandeweg werd het recreatief wielrennen populairder en steeds meer wielertoeristen uit de streek sloten zich aan bij de gekende Heidestoempers. Telkens op dinsdag, donderdag en op zon- en feestdagen werd er naar hartenlusten gefietst en soms ook gekoerst in de polder.  En maandelijks was er een grote rit, toen nog met de volgwagen. Dat wad richting Vlissingen, Scherpenheuvel, de Scheldeboorden, over de Zeelandbrug en tijdens het bouwverlof de legendarische rit van 300km. 

Enkele organisaties van bevriende fietsclubs stonden ook jaarlijks op de agenda van de Heidestoempers : de Javadorit in Essen, de Lelieclassic in Brasschaat en de jaarlijkse rondrit van de school voor buitengewoon onderwijs Berkenbeek in Wuustwezel. De clubwerking ging het eveneens voor de wind. Er werd niet alleen goed gefietst. Zo af en toe werd er ook duchtig gefeest. De mosselfestijnen waren vaste afspraak op de kalender van de Heidestoempers. 

Van der Poel Classic & Van Trier-Bosduin Classic

De club timmerde ook aan tal van eigen sportieve activiteiten. Die leverden jaar na jaar heel wat deelnemers op. Met de Adrie  Van der Poel Classic werd in het voorjaar telkens een lange rit georganiseerd over de Zeelandbrug en over de Oesterdam. Met de Van Trier-Bosduin-Classic organiseerden de Heidestoempers vele jaren samen met de VZW Bosduin een veldtoertocht op het einde van het winterseizoen, gekoppeld aan een rit op de weg.  De opbrengsten van deze activiteiten werden telkens geschonken aan uiteenlopende goede doelen uit de regio. Het eigen clubkampioenschap werd verschillende jaren georganiseerd op de terreinen van de KMO-zone Bosduin, waar werd gestreden voor een podiumplaats in de verschillende categorieën. 

Sportieve uitstappen

Door de jaren heen ontstond ook de traditie voor meerdaagse fietstochten in binnen- en buitenland. Een fietstocht met ferme hoogtemeters in de Ardennen was een jaarlijkse traditie en er werden verschillende fietsvakanties richting Frankrijk georganiseerd. Ook de fietsreis naar Mallorca werd een gegeerde clubactiviteit, nu telkens in het voor- en najaar. Gedurende een week fietsen de Heidestoempers daar de ziel uit hun lijf. Vroeger trokken ze naar het Spaanse eiland om in vorm te geraken voor het komende seizoen. Tegenwoordig moet je in topvorm zijn om in Mallorca de berghellingen mee te kunnen trotseren om bij de beteren boven te komen. 

Corona

Zoals bij elke vereniging heeft de corona-periode ook bij de Heidestoempers de clubwerking geen deugd gedaan. Er werd minder gefietst in clubverband, er waren geen clubactiviteiten meer en ook de sportieve uitstappen kwamen op een lager pitje te staan. De volgende jaren zullen daarom verschillende clubactiviteiten en sportieve uitstappen nieuw leven ingeblazen worden. De Heidestoempers hebben vandaag zo'n 200 leden die meerdere keren per week fietsen en aansluitend ook graag in de cafés in de buurt vertoeven, om na te praten over de rit. In 2025 vieren de Heidestoempers het 50-jaar bestaan.




Contact

Wielerclub De Heidestoempers

p/a Brasschaatsteenweg 282 - 2920 Kalmthout