De 'goede oude tijd' van de Heidestoempers
De Heidestoempers, uitgevonden door de heer Mariën, hij was de allereerste Heidestoemper. Normaal heb ik niets te zeggen, maar mijn naam is dan ook niet 'Wiki Theo', de man die alles weet. Ik ben de andere Theo, de man die alles weet van de vorige eeuw. Er zijn veel verschillen in onze fietsclub tussen vroeger en nu, maar de Stoempers blijven de Stoempers.
Iets dat al 48 jaar bestaat is het 'niet ordelijk fietsen' en 'niemand die luistert naar de leider'. De bedoeling is een groep te vormen in dezelfde categorie A, B of C. Wel, de C-mannen zijn iets braver door de gevorderde leeftijd, maar de B-groep is niet zo opvolgend. Bij de A-groep slagen ze tegenwoordig helemaal ongedisciplineerd door.
Vroeger was alles beter, wordt steeds gezegd. Wel, hier enkele voorbeelden van deze waarheid :
- De groep was vroeger minder groot, meer aanhankelijk en er was een betere opvolging. Er was een 'echte president', nl. meneer Mariën. Nu enkele ploegkapiteins als leider, of lijder ? Nu fietst iedereen zomaar op eigen tempo. Dat werkt, maar niet zoals het hoort.
- Waar is ons maandelijks informatieboekje 't Fietske ? Nu is alles digitaal, toch zou het geapprecieerd worden dat het papieren boekje nog zou bestaan. Zeker de helft van de leden zou het waarderen (een nieuwe Louis Boons wordt gezocht ! )
- De oude generatie weet dat de Stoempers vroeger een volleybal- en turnploeg hadden, onder leiding van Broos Stoffels.
- De kooklessen werden toen ook al in het Centrum van Heide gegeven, onder de vakkundige leiding van kapper Dré Avonds, Louis Boons en Smout. Nu, in deze moderne tijd, is dat Frans Vorsselmans.
- Ook werden in de jaren '70 en '80 met vele leden uitstappen georganiseerd naar Frankrijk (Alpen, Pyreneeën, Vogezen, Ardèche, Tourmalet).
- De 'oude' Stoempers zijn Heilig verklaard door hun jaarlijkse uitstappen naar Lourdes, Santiago, Rome, Copenhagen, Wenen… Tegenwoordig is men tevreden met een tochtje naar Scherpenheuvel om daar een kaarsje te branden en steeds de Zeelandbrug te rijden.
- De Mallorca-reis is ontstaan in de jaren '90 van de vorige eeuw. Toen moesten we onze fiets nog zelf meenemen. Nu wordt men behandeld als een prins en kunnen de fietsen gehuurd worden.
- Vele cafés zijn rijk geworden door de Stoempers. We zijn begonnen in de jaren '70 in café het Botje in Ossendrecht (bij Adrie Doggen), in café Victoria in het centrum van Ossendrecht. We dronken en babbelden ook veel in het Blauw Hoeveke en de 3 Kalveren in Zandvliet en in het Vredehof, ook in Zandvliet, bij Melsen. Wist u dat er op zondag ongeveer 100 leden iets nuttigden in Zandvliet. Vandaag zijn dat er ongeveer 7...
- Van feesten kenden te Stoempers ook wel iets. Elk jaar was er het Teerfeest bij Ommeganck. Daar werd tot de late uurtjes gedronken en gedanst, zonder kans op alcoholcontrole. Ook het Mosselfeest was een jaarlijkse gewoonte, ontstaan in café het Botje in de jaren '70. Maar de beste mosselen waren bij MELSEN natuurlijk, in het Vredehof, én betaalbaar.
- Wie weet nog waar de Stoempers gestart zijn in de jaren '70. Marcel Smout was er toen al bij en nu nog steeds. Ze zijn gestart bij Hugo Stevens in de Heikantstraat. Wist je dat er wel 7 'Stevensen' lid waren van onze club. Spijtig genoeg zijn er al 3 overleden : Hugo, Marcel en Marcel 2. Ook René, Herman, Luc en Alex reden vaak mee.
- In de goede oude Stoempers-tijd organiseerden we verschillende weekend-uitstappen. We gingen naar Limburg om de koolmijnen te bezoeken, naar Spa, maakten skitrips naar Wirtzfeld in de Ardennen..... En dat met volle autocars.
- Vriendschap was zeer belangrijk, iedere Stoemper kende elkaar. De groep is nu zo groot met ongeveer 200 fietsers. Er worden kleine groepjes worden, waaronder A1, A2, B1, B2,.....volgen wie volgen kan. Enkel de C blijft braaf Stoempen (?).
- De vrouwenploeg bestaat vandaag ook, 10 dames die zelf hun organisatie regelen. Zij fietsen steeds op zondag, het hele jaar door. Soms rijdt Katia Dumortier ook mee, de vrouw van de voorzitter, als ze niet moet werken.
- Vroeger bestond er ook één fietsenmaker : Roger Faes. Nu zijn er 10. Vroeger was één garagist : Frans Van Trier. Nu zijn er 10. Er was één gezellig café : het Botje. Nu nu zijn er 10. Vroeger was er ook één Flandrien (geen Louis Aerts), maar wel Herman De Ridder, die nog steeds actief is in de B-groep naar Zeeland en zo meer.
Wat positief is aan deze tijd is de uitvinding van de elektrische fiets...Een gewone koersfiets is onbetaalbaar geworden (wel 10.000 euro). Vroeger was toch alles beter dan nu. Zonder Covid en met de Belgische frank, waar we mee konden trakteren !
Geschreven
door een oud-strijder van de vorige eeuw bij de Heidestoempers, die
tegenwoordig elektrisch rijdt...